Klimaatverandering is een urgent thema dat ons allemaal raakt, zowel in ons persoonlijke leven als op de werkvloer. Bedrijven spelen daar een grote rol in. Zo moesten alle bedrijven dit jaar aan de slag met hun CSR-reporting. Toch aarzelen veel werkgevers om dit onderwerp aan te snijden met hun medewerkers. In dit artikel verkennen we drie laagdrempelige en creatieve manieren om het gesprek over klimaat en duurzaamheid op gang te brengen. Eerst bekijken we drie redenen waarom organisaties het lastig vinden om duurzaamheid bespreekbaar te maken.
Waarom vinden we het lastig om duurzaamheid en klimaat op het werk te bespreken?
Wij horen vaak de volgende belemmeringen van organisatie die terughoudend zijn om dit onderwerp aan te kaarten:
- Angst voor polarisatie: Sommige vrezen dat het bespreken van klimaatverandering kan leiden tot verhitte discussies en verdeeldheid onder medewerkers.
- Gebrek aan kennis: Werkgevers kunnen zich onzeker voelen over hun eigen kennis van het onderwerp en zijn bang om fouten hierin te maken.
- Zorgen over productiviteit: Er heerst een bezorgdheid cursussen of activiteiten die bewustwording over klimaatverandering vergroten te veel tijd in beslag nemen en de focus van het werk afleiden.
Ondanks deze uitdagingen zijn er tal van creatieve en effectieve manieren om het gesprek over klimaatverandering op de werkvloer te stimuleren. Deze scheppen juist verbinding door empathie te creëren voor de verschillende standpunten. In dit artikel belichten we enkele innovatieve ideeën die niet alleen bewustwording creëren, maar ook bijdragen aan een positieve en duurzame bedrijfscultuur.
Het Klimaattheater
Het Klimaattheater maakt interactieve bedrijfstheaterprogramma's gericht op de klimaatcrisis en de uitputting van de aarde. We agenderen deze onderwerpen op basis van korte, herkenbare scènes op werk en in de privésfeer.
Kernvragen hierbij zijn: hoe kijken collega’s aan tegen de tijd waar we in leven? Met de klimaatcrisis, grondstoffen die opgaan, de afvalberg, het energievraagstuk… Heeft het zin om bij te dragen? Wat kun je zelf doen? Wat kunnen we samen doen? Doen we genoeg?
Wat doet een theatervoorstelling voor het gesprek op de werkvloer?
- Belicht verschillende gevoelens die spelen bij dit onderwerp.
- De voorstelling creëert nieuwsgierigheid naar en begrip voor de belevingswereld van de ander.
- Het brengt in beeld hoe interactie stroef kan verlopen en hoe het constructiever kan.
Lees meer hierover op: www.klimaattheater.nl
De Circulaire Escape room van PHI Factory
Na een flitspresentatie over de circulaire economie start de klok. Als team heb je 30 minuten om alle vraagstukken op te lossen en zo te ontsnappen aan de gevolgen van klimaatverandering. Als de toekomst zeker is gesteld, is er tijd om na te praten over de feiten die we hebben geleerd. Totaal duurt de Circulaire Escape Room 1 uur per sessie. Hierna laten we je weer gaan en kun je jouw nieuwe kennis in de praktijk brengen.
Wat doet een escape room voor het gesprek op de werkvloer?
- Spelenderwijs krijgt iedereen dezelfde kennis over duurzaamheid en de circulaire economie, waar ze in het gesprek met elkaar op kunnen teruggrijpen.
- Het geeft een duidelijke call to action en tips waarmee je direct aan de slag kan.
- Je leert dat duurzaamheid ook gaat over samenwerking met je team.
Lees hier meer over de Circulaire Escape room.
Gamified activatie met The 2B Collective
In een programma van meerdere werken ga je echt aan de slag met doelstellingen van je organisatie. De fun elementen en gezonde competitie maakt lastige onderwerken laagdrempelig. Elke week krijg je opnieuw kennis over het onderwerp via quizvragen, die je door interactie gelijk aanzetten tot nadenken. Daarna ga je die kennis gelijk toepassen in acties: kleine opdrachten die je gelijk die week kunt gaan uitvoeren om het balletje te laten rollen. Als laatste is er elke weer ruimte om je eigen ideeën te delen met de groep via een poll en open vraag.
Wat doet een gamified activatie programma voor het gesprek op de werkvloer?
- Je krijgt diepere kennis en wordt aan het denken gezet over verschillende facetten van duurzaamheid en wordt door interactieve quizvragen.
- Ga verder dan het gesprek: Je wordt tijdens opdrachten uitgedaagd om direct stappen te zetten in je persoonlijke en professionele omgeving.
- Het creëert een veilige omgeving waar iedereen met nieuwe ideeën mag komen en waar fouten maken mag.
Lees hier meer over ons Gamified leer- en activatieplatform.
Waarom is het belangrijk om het gesprek over duurzaamheid aan te gaan?
Hoe je er ook voor kiest om het gesprek aan te gaan, weet dat dit je werknemers altijd dichter bij elkaar brengt. Misschien kom je er zo achter de mensen die niks voelen voor ‘Veggie Friday’ misschien wel een groot voorstander zijn van afval verminderen of energie besparen!
Ook hoef je nog niet alle kennis (al) in huis te hebben. Programma’s als deze hebben genoeg leermateriaal in huis om een eerste stap te zetten. Uiteindelijk zal elk bedrijf en elke medewerker zelf opzoek moeten naar kennis om jullie werkprocessen te verduurzamen.
Om je duurzame doelstelling (en die van de CSRD) de behalen, is de bedoeling dat duurzaamheid volledig geïntegreerd wordt in alle werkzaamheden en processen. Dit gebeurt dus niet ‘naast’ het werk, maar dit ‘is’ het werk. Zie het dus als een investering in de ontwikkeling van het bedrijf en de werknemers, en niet als een vertraging van productiviteit.